Drukarka paragonowa POS - czy warto i jaki typ wybrać dla branży gastronomicznej? - Blog

Posiadamy certyfikat ISO 9001:2015

TUV Nord UE

Używamy plików cookies, aby ułatwić korzystanie z witryny 'aska.com.pl'.
Jeżeli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polityka plików cookies >>

CLOSE
Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

Jeżeli masz jakieś nurtujące Cię pytania, chcesz uzyskać dokładne informacje lub po prostu chcesz się z nami skontaktować - skorzystaj z formularza kontaktu dostępnego tutaj.

<< Powrót do bloga

24 lutego 2020

Drukarka paragonowa POS - czy warto i jaki typ wybrać dla branży gastronomicznej?

dodano dnia 2020-02-24

W celu przyśpieszenia i ułatwienia pracy pracownikom branży gastronomicznej zostało wyprodukowane urządzenie, które służy do wydruku paragonów oraz zamówień. Jest to drukarka paragonowa POS, zwana też drukarką zamówień czy bonownicą.

Co to jest system POS

System POS (Point of Sale) to zintegrowany punkt sprzedaży, na który składa się terminal dotykowy, oprogramowanie do obsługi sprzedaży oraz urządzenia fiskalne. Wykorzystując odpowiednie oprogramowanie gastronomiczne wszystkie elementy systemu POS, tj. terminal POS i urządzenia peryferyjne, mogą się porozumiewać. System POS zapisuje wszelkie zmiany związane z zamówieniami i sprzedażą. Potrafi też przekazać je odpowiednio systemom magazynowym (WMS) czy produkcyjnym, co ma duże znaczenie w barach, kawiarniach, restauracjach, pizzeriach.

Sposób drukowania

Drukarka paragonowa wykorzystuje technologię druku termicznego. Nadruk powstający w technologii druku termicznego  powstaje poprzez wygrzewanie specjalnego, powleczonego termoaktywną substancją papieru. Urządzenia termiczne nie potrzebują do pracy żadnych materiałów eksploatacyjnych poza rolkami papieru, na których drukarka drukuje. Metoda ta gwarantuje bardzo szybki i cichy wydruk o bardzo dobrej jakości. Drukarka świetnie sprawdza się w branży gastronomicznej przy wydrukach zamówień przyjmowanych od klienta i przekazywanych w dalszej kolejności do realizacji w kuchni.

Drukarka paragonowa zintegrowana z systemem POS może być podłączona zarówno do komputera jak i do kasy fiskalnej, co niewątpliwie jest rozwiązaniem usprawniającym pracę sprzedawcy czy kelnera.

Drukarki GODEX

Uruchomienie drukarki paragonowej

Uruchomienie drukarki paragonowej na stanowisku POS polega jedynie na podłączeniu drukarki za pomocą kabla i drukarka jest gotowa do pracy. Drukarka ta musi być zintegrowana z zainstalowanym oprogramowaniem. Usytuowanie drukarki jest dowolne. Nie ma potrzeby ustawiania drukarki blisko komputera. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest postawienie jej w kuchni tak, aby czas od momentu złożenia zamówienia do jego dostarczenia kucharzowi był jak najkrótszy.

Zasada działania drukarki paragonowej

Działanie drukarki opiera się na tym, że zaraz po zamknięciu transakcji i wystawieniu paragonu fiskalnego, drukarka drukuje zamówienie. W branży gastronomicznej na zamówieniu w celu wyodrębnienia produktów trafiających do realizacji bezpośrednio w kuchni od tych sprzedawanych bez przygotowania(np. gotowe napoje butelkowe) tworzy się konkretne grupy towarowe np.: zupy, desery, napoje zimne, przekąski itd. Rozwiązanie to znacznie przyspieszy pracę kucharza. Na wydrukowanym zamówieniu przesłanym do kucharza znajdą się wyłącznie te zamówienia, które wymagają bezpośredniego przygotowania przez kucharza.